1.7.13

Spa yourself! | Thermal Spa Loutraki

Όπως όλα τα ωραία πράγματα ξεκινούν εκεί που δεν τα περιμένεις, έτσι κάπως ξεκίνησε και το δικό μας διήμερο. Με κανονισμένες, καλοκαιρινές διακοπές για αρκετά αργότερα, η απόφαση να φύγουμε για ένα Σαββατοκύριακο ήταν αυθόρμητη, ξαφνική, αλλά και - όπως αποδείχτηκε - η καλύτερη απόφαση που πήραμε ποτέ! Οι βαλίτσες γέμισαν από τη μια στιγμή στην άλλη και Παρασκευή βράδυ βρισκόμασταν ήδη στο Λουτράκι, που η αλήθεια είναι ότι πηγαίναμε για πρώτη φορά. Κάνοντας την πρώτη μας βόλτα στην τεράστια παραλία του Λουτρακίου και απορροφημένες από την κουβέντα φτάσαμε σε ένα κτίριο με την επιγραφή "Thermal Spa Loutraki". Τα μάτια μας γυάλισαν αμέσως! Από το πουθενά ξεπετάχτηκε η καλύτερη εμπειρία που θα είχαμε στη ζωή μας! Το καινούριο μας πρόγραμμα είχε κιόλας διαμορφωθεί και φυσικά περιελάμβανε spaaaaaaaaa!




Πριν σας πούμε αναλυτικά περί τίνος πρόκειται, να σας πούμε ότι ένας από τους λόγους που το Λουτράκι είναι γνωστό είναι τα ιαματικά του νερά. Είναι η αρχαιότερη ελληνική λουτρόπολη και αποτελεί κοιτίδα ελληνικού θερμαλισμού.
Η αρχαία πόλη των «Θερμών», το σημερινό Λουτράκι, συνδέεται μυθολογικά με τη θεά «Θερμία» Αρτέμιδα, προστάτιδα των θερμών ιαματικών πηγών και θεωρείται η αγαπημένη πόλη των θεών. Εκεί ο Απόλλωνας, θεός του ήλιου και της ψυχικής γαλήνης και η μητέρα των θεών Ήρα είχαν ναούς για τη λατρεία τους.
Οι γνωστές από την αρχαιότητα θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες των νερών του Λουτρακίου, παρείχαν και συνεχίζουν να παρέχουν στη διάρκεια των αιώνων, πρόληψη και θεραπεία σε πλήθος παθολογικών, μυοσκελετικών, δερματικών και άλλων παθήσεων του ανθρώπινου οργανισμού. Ήδη από την εποχή του Ιπποκράτη, είχε διαπιστωθεί ότι η υδροθεραπεία σε ζεστό νερό (30 – 31ο C), προάγει τη μυϊκή χαλάρωση, μειώνοντας την ευαισθησία στον πόνο, ενώ οι ιδιότητες του ιαματικού νερού σε συνδυασμό με την θερμοκρασία, κατεβάζουν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες στον ανθρώπινο οργανισμό.
 Το Ιαματικό Νερό Λουτρακίου, έχει συνδέσει το όνομά του από τα πανάρχαια χρόνια, με τη θεραπεία πολλών επιφανών προσωπικοτήτων, μεταξύ αυτών και του Ρωμαίου στρατιωτικού και πολιτικού Λεύκιου Κορνήλιου Σύλλα (138 π.Χ- 78 π.Χ.), ο οποίος θεραπεύτηκε από σοβαρή δερματική ασθένεια.
 Τα ευεργετικά αποτελέσματα του Ιαματικού Νερού, ήταν όμως πολύ νωρίτερα γνωστά στον αρχαίο κόσμο, αφού η πρώτη αναφορά για τις αναζωογονητικές του ιδιότητες, γίνεται ήδη από τον ιστορικό Ξενοφώντα, ο οποίος στο έργο του «Ελληνικά IV», αναφέρει ότι οι Σπαρτιάτες στρατιώτες μετά τις μάχες, για να ξεκουραστούν και να αναζωογονηθούν, κατέφευγαν στα ιαματικά νερά των Θερμών.Η χρήση του Ιαματικού νερού Λουτρακίου συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια των Βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων και εν συνεχεία το Λουτράκι, με σημείο αναφοράς τα ιαματικά του λουτρά, αναγνωρίστηκε ως μητροπολιτικό κέντρο της τουριστικής Ελλάδας και ως πρώτος θεραπευτικός σταθμός. 
Από τα βάθη των αιώνων το Ιαματικό Νερό του Λουτρακίου, έχει καθιερωθεί σαν σύμβολο φυσικής υγιεινής ζωής, ευεξίας και αναζωογόνησης και εύστοχα το μοναδικό αυτό δώρο της φύσης έχει χαρακτηρισθεί ως ‘’το νερό της ζωής’’.


Η σύγχρονη ιστορία του Λουτρακίου αρχίζει νωρίτερα το 1847, οπότε και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες αναλύσεις των μεταλλικών υδάτων από τον καθηγητή Τζιοβάνι Μπατίστα Δελβινιώτη.
Το 1855 χτίστηκε το πρώτο ξύλινο λουτρικό κατάστημα με 10 λουτήρες, ενώ το 1874 αυτό αντικαταστάθηκε από ένα λιθόκτιστο.

Το 1855, δημιουργείται στο Λουτράκι και η πρώτη δημοτική επιχείρηση εκμεταλλεύσεως ιαματικών λουτρών, που προσέφερε οργανωμένες υπηρεσίες στον Τομέα του Τουρισμού Υγείας. Το 1899 οικοδομήθηκε νέο, για τα δεδομένα της εποχής, λουτρικό κατάστημα με 22 λουτήρες, στο χώρο που υπάρχει σήμερα το νέο σύγχρονο υδροθεραπευτήριο, που τελικά κατεδαφίστηκε το 1967.
Το 1934 χτίστηκε το απαράμιλλης αρχιτεκτονικής κλασσικό κτίριο των λουτρών πολυτελείας, που ανακαινίσθηκε το 2009 και συνδέθηκε αρμονικά με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του νέου δημοτικού κτιρίου που ονομάζεται πλέον LOUTRAKI THERMAL SPA. Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι μπανιέρες/ πισίνες υδροθεραπείας, σάουνα, χαμάμ, ντους ψιλής βροχής, ποσιθεραπεία, λασποθεραπεία, θαλασσοθεραπεία, μασάζ, μανικιούρ - πεντικιούρ, body art και θεραπείες για το πρόσωπο. Εκπληκτικά προσεγμένα και καθαρά ήταν και τα αποδυτήρια όπου είχαν τα ντουλαπάκια φύλαξης των προσωπικών αντικειμένων, τα ντους και τις τουαλέτες!



 Η δική μας εμπειρία με μια λέξη; Απολαυστική!
Μπαίνοντας στο χώρο του κτιρίου δεξιά είναι η ρεσεψιόν, όπου μπορείς να πάρεις όσες πληροφορίες θέλεις για τα προγράμματα και τις υπηρεσίες που παρέχονται. Οι κοπέλες που ήταν εκεί ήταν ευγενικότατες και πρόθυμες να σου λύσουν όλες τις απορίες. Βιώνοντας κάτι τέτοιο για πρώτη φορά αποφασίσαμε να μην "πέσουμε στα βαριά" και για αυτό κλείσαμε ένα μονόωρο πρόγραμμα που περιελάμβανε 30' υδροθεραπεία σε πισίνα και 30' ατμόλουτρο ( hamam). Το πακέτο κόστιζε μόλις 15 ευρώ και εκ των υστέρων μπορούμε να σας πούμε ότι άξιζε και με το παραπάνω τα χρήματα του! Οι οδηγίες ήταν hamam - ντους - πισίνα, καθώς στο ατμόλουτρο δε μπορείς να κάτσεις συνεχόμενα μισή ώρα λόγω των βαθμών και της ζέστης.

Το Ατμόλουτρο είναι θάλαμος γεμάτος υδρατμούς. Η θερμοκρασία στο θάλαμο αυτό διατηρείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από της σάουνα, γιατί όσο αυξάνει η περιεκτικότητα του αέρα σε υδρατμούς, τόσο ελαττώνεται η ανοχή θερμοκρασίας από το σώμα. Στο Ατμόλουτρο η θερμοκρασία του αέρα δεν φθάνει περισσότερο από περίπου 55° C.

Τα οφέλη που προσφέρουν τα ατμόλουτρα είναι πολλαπλάσια.

Είναι γνωστό ότι η συσσώρευση τοξινών προκαλεί δυσφορία, βάρος, κακό μεταβολισμό, ψυχική αδιαθεσία, κόπωση,  στρες, νεύρα, αμφιθυμία.

Έτσι με τη χρήση των ατμόλουτρων επιτυγχάνονται τα ακόλουθα:

Με τον ατμό ανοίγουν οι πόροι μέσα από τους οποίους αποβάλλεται μεγάλη ποσότητα τοξινών.
Ενισχύεται η σωματική χαλάρωση και υπάρχει  αίσθηση ελαφρότητας και ευεξίας.
Αποκτάται ευχάριστη αίσθηση και ευδιαθεσία.

Στο LOUTRAKI THERMAL SPA λειτουργούν τρεις πισίνες με Ιαματικό νερό Λουτρακίου. Οι δύο από αυτές είναι εσωτερικές θερμαινόμενες πισίνες με καταρράκτες και jet υδρομαλάξεων (υποβρύχια υδρομασάζ), εμβαδού 201 m2 και 40 m2 αντίστοιχα και βάθους 1,15 μ. Πριν την είσοδό μας στην πισίνα, μας υποδέχτηκε ο γιατρός του Κέντρου για τη λήψη ιστορικού και για συμβουλές, ενώ αμέσως μετά κατευθυνθήκαμε στα αποδυτήρια, προμηθευτήκαμε το ειδικό σκουφάκι και στη συνέχεια κάναμε ντους.


Εμείς διαλέξαμε τη μεγάλη πισίνα. Το νερό ήταν στους 31 βαθμούς C, που είναι η φυσική θερμοκρασία (όταν αναβλύζει, είναι από 29,5 έως 31 βαθμούς C), γι' αυτό και δεν αντενδείκνυται για φλεβίτιδες ή καρδιοπάθειες. Ανάλογα με τη θεραπεία επιλέγεις και το αντίστοιχο σημείο της πισίνας που ενδείκνυται για υδρομαλάξεις με τους ειδικούς εκτοξευτήρες, για θεραπεία στον αυχένα, στη μέση, στα πόδια, στις γάμπες, στα πέλματα.  στη μεγάλη πισίνα λειτουργεί και σύστημα αντίθετης κολύμβησης. εμείς τα δοκιμάσαμε όλα!
Η Υδροθεραπεία ενδείκνυται και είναι ιδανική για αρθροπάθειες, για την αποκατάσταση της κινητικότητας μετά από ορθοπεδικά χειρουργεία, κοίλες και δισκοπάθειες. Επίσης βοηθά σε χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος όπως εκζέματα και ψωριασικές αλλοιώσεις. Παράλληλα όμως  προσφέρει αναζωογόνηση, ευεξία και χαλάρωση.

Το μόνο κακό είναι ότι επειδή ήταν τόσο ωραία τόσο μέσα στην πισίνα όσο και στο hamam  πέρασε η ώρα χωρίς να το καταλάβουμε! Όταν το πρόγραμμα μας τελείωσε η χαλαρότητα και η ευεξία που μας πρόσφερε το πρόγραμμα κράτησε για ολόκληρη τη μέρα! Και επειδή δε θέλαμε ακόμη να αποχωριστούμε το κτίριο, κάτσαμε στο όμορφα διαμορφωμένο κυλικείο να πιούμε ένα καφέ, δίπλα ακριβώς από το χώρο με τις πισίνες. Εκεί αποφασίσαμε ότι θα το επισκεπτόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ήδη περιμένουμε το επόμενο μας ραντεβού για να δοκιμάσουμε όσες περισσότερες θεραπείες μπορούμε!





Αν σας βγάλει ο δρόμος σας τυχαία ή μη στο Λουτράκι, μπείτε στα thermal spa και σας εγγυόμαστε ότι θα βγείτε άλλοι άνθρωποι! Και ποιός ξέρει, ίσως μας πετύχετε και εμάς πάλι εκεί!!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.loutrakispa.gr


2 σχόλια:

  1. κοριτσια μουυυ!! τωρα πηρε το ματι μου το ποστ! χαιρομαι τοσο πολυ που σας αρεσε το Λουτρακι μας!❤ εννοειται πως θα σας ξαναβγαλει ο δρομος σας εκει, αν ειναι και καλοκαιρι, κερναω καφε να σας γνωρισω απο κοντα ❤ πολλα πολλα φιλια ^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Λουτράκι και ειδικά το Thermal Spa είναι πολύ αγαπημένος μας προορισμός! Δεν το ξέραμε πως είσαι σ'εκείνα τα μέρη! Μόλις αποφασίσει επιτελούς να μπει πραγματικά η Άνοιξη και φτιάξει ο καιρός σίγουρα θα έρθουμε ξανά! xoxo

      Διαγραφή

Copyright © by Our Beauty Wonderland. All rights reserved. Powered by Blogger. Designed by El Design